Muziektheorie: een belangrijke basis

Speel jij ook een muziekinstrument? Dan heb je vast wel eens gehoord over muziektheorie. Maar is muziektheorie echt zo belangrijk? En hoe kun je dit het beste leren?

Zelf ben ik al jong begonnen met saxofoon spelen. Als tienjarig meisje was muziek voor mij iets totaal ongrijpbaars, een soort magie. Ik kon wel noten lezen, maar verder begreep ik niets van wat ik speelde.

Ik leerde voor het eerst iets over muziektheorie toen ik een muziekexamen moest afleggen. Daarvoor volgde ik een aantal theorielessen. Ik vond het direct geweldig, omdat ik zo muziek kon gaan begrijpen!

Wat is muziektheorie?

Op wikipedia staat: “Muziektheorie is de leer van systematiek in muziek.” Een erg korte omschrijving voor een complex onderwerp. Muziektheorie gaat over intervallen, toonladders, akkoorden, harmonieën en gehoortraining. Het is de basis voor de structuur van muziek. Die maakt dat componisten weten dat bepaalde tonen mooi bij elkaar klinken.

Waarom is muziektheorie belangrijk?

Met kennis van muziektheorie kun je muziek begrijpen, kun je zelf nummers componeren en kun je een instrument beter bespelen. Dan weet je wanneer je een bepaald akkoord kunt gebruiken, kun je mooie solo’s spelen en heb je meer beheersing over je instrument.

Muziektheorie zorgt ervoor dat muzikanten weten waar ze over praten, dat ze elkaar sneller kunnen begrijpen. Het zorgt ervoor dat muziek kan worden omgezet naar een universele taal die iedereen kan begrijpen.

Hoe kun je muziektheorie leren?

Tegenwoordig zijn er veel manieren om muziektheorie te leren. Je kunt een aantal theorielessen volgen, net als ik vroeger. Maar dan heb je wel de kans dat je kennis snel weer wegzakt na het afronden van de lessen.

Naar mijn mening is het beter om structureel te oefenen, met bijvoorbeeld een app op je mobiel. Sinds kort gebruik ik Sonid, waarin je muziektheorie kunt oefenen, waar en wanneer je maar wilt. Leer muziektheorie met Sonid is verkrijgbaar voor iOS en Android. Probeer het nu en maak een start met muziektheorie!

Lida

Geschreven door:

Lida van der Eijk

Copywriter met een liefde voor italië, koken en de natuur

Over stopwoordjes en hoe ze zomaar je tekst insluipen

Over stopwoordjes en hoe ze zomaar je tekst insluipen

Heb je favoriete stopwoordjes? Vast wel! Met mijn tips voorkom je dat deze woorden te vaak je tekst insluipen.

Ontdek de omgeving van de Cinque Terre: 5x  waarom Portovenere een bezoekje waard is

Ontdek de omgeving van de Cinque Terre: 5x waarom Portovenere een bezoekje waard is

Portovenere is een leuk alternatief voor de Cinque Terre. Ontdek hier waarom dit vissersdorpje een bezoek waard is.

Alles over Pontremoli: bezienswaardigheden en evenementen

Alles over Pontremoli: bezienswaardigheden en evenementen

Wat kun je allemaal doen in Pontremoli? En welke evenementen vinden er plaats? Lees dit artikel voor meer inspiratie en ideeën.