2 heerlijke recepten met vlierbloesem

In april, mei en juni staat de vlier in bloei. De vlierbloesem kun je in het wild plukken en direct in je thee doen. Maar je kunt nog veel meer met vlierbloesem! In dit artikel deel ik twee recepten met jullie die ik in de afgelopen weken heb gemaakt.

Vlierbloesemlimonade

Het bekendste recept met vlierbloesem is limonade. Deze kun je in de betere natuurwinkel kopen, maar ook lekker zelf maken. Pluk veel vlierbloesemschermen (ongeveer 25) en doe deze in een grote kom. Haal de grote takjes er zoveel mogelijk vanaf. Giet hier 1 liter warm water op. Laat dit een nacht trekken. De volgende dag filter je dit door een zeef met daarin een schone theedoek. Pers de vlierbloesem in de theedoek goed uit, zodat je alle smaak mee krijgt. Voeg ongeveer 300 gram suiker en het sap van een citroen toe. Breng dit in een pannetje aan de kook tot de suiker is opgelost. Laat het afkoelen en doe het in een mooie limonadefles.

Vlierbloesemlikeur

Vlierbloesemlikeur klinkt wat lastiger, maar eigenlijk is het niet meer dan je vlierbloesemschermen op alcohol zetten. In Italië verkoopt men in de supermarkt flessen met 95% alcohol, maar je kunt de vlierbloesem ook prima overgieten met sterke drank, zoals wodka of gin. Doe zo veel mogelijk vlierbloesem in een grote kom van ongeveer 2 liter en voeg hier de schil van 1 citroen aan toe. Giet hier een liter alcohol overheen en laat dit drie dagen trekken. Giet het mengsel door een zeef met een theedoek. Pers de vlierbloesem goed uit.

Weeg de vloeistof af en voeg suikerwater toe. Bij 95% alcohol voeg ik 1,5 liter water met daarin 500 gram suiker toe, zodat ik ongeveer op 32 procent uitkom. Het is belangrijk dat je likeur minstens 20 procent alcohol bevat, niet alleen omdat dit lekker is, maar ook omdat je deze dan lang kunt bewaren. Voeg dus aan de hand van het alcoholpercentage van je sterke drank suikerwater toe. Je kunt overigens naar eigen smaak suiker toevoegen. Doe de likeur in flessen en zet ze op een donkere plek. Laat de likeur nog drie maanden op smaak komen voor je hem gaat proeven. Proost!

Vlierbloesem plukken, hoe doe je dat?

Wanneer je een wandeling maakt door het bos of langs de weilanden zie je ongetwijfeld veel vlierbloesem. Deze kan je makkelijk plukken. Neem een schaartje mee en een schaal waar je de vlierbloesem in kunt leggen. Ga het liefst ’s ochtends op pad. Knip de bloesem zo dicht mogelijk bij de bloemetjes af en neem zo min mogelijk steel mee. Leg ze voorzichtig in je schaaltje. Hou bij het wildplukken altijd rekening met de natuur. Pluk dus niet alles en laat meer dan de helft over voor de vogeltjes en andere dieren.

Hoe maak je vlierbloesem schoon?

Was de vlierbloesem nooit af! Hiermee spoel je namelijk al het stuifmeel weg en daarmee verlies je de waardevolle smaak. Schud de vlierbloesem uit om beestjes en andere vuiligheid te verwijderen. Hierna gebruik je de schermen het liefst binnen een dag in een recept.

Lida

Geschreven door:

Lida van der Eijk

Copywriter met een liefde voor italië, koken en de natuur

2 heerlijke recepten met vlierbloesem

2 heerlijke recepten met vlierbloesem

Wat kan je allemaal maken met vlierbloesem? In dit artikel geef ik je twee heerlijke recepten.

Over stopwoordjes en hoe ze zomaar je tekst insluipen

Over stopwoordjes en hoe ze zomaar je tekst insluipen

Heb je favoriete stopwoordjes? Vast wel! Met mijn tips voorkom je dat deze woorden te vaak je tekst insluipen.

Ontdek de omgeving van de Cinque Terre: 5x  waarom Portovenere een bezoekje waard is

Ontdek de omgeving van de Cinque Terre: 5x waarom Portovenere een bezoekje waard is

Portovenere is een leuk alternatief voor de Cinque Terre. Ontdek hier waarom dit vissersdorpje een bezoek waard is.