Ontdek de omgeving van de Cinque Terre: 5x waarom Portovenere een bezoekje waard is

Iedereen kent wel de Cinque Terre. Het is de meest toeristische plek van Ligurië. Net iets zuidelijker ligt het stadje Portovenere. Afgelopen zomer heeft dit kuststadje mijn hart veroverd. Ben je benieuwd waarom? Lees dan snel verder.

Over Portovenere

Portovenere is een vissersdorpje aan de west-kust van de laars. Het ligt net onder Riomaggiore, een van de dorpjes van de Cinque Terre. Portovenere wordt gekenmerkt door de mooie kleurrijke huisjes en een kleine haven. Het is een leuke plek om te bezoeken in de lente of herfst, wanneer de temperaturen aangenaam zijn en je een lekkere wandeling wilt maken. Voor mij is Portovenere het mooiste dorpje aan de kust. Wil je weten waarom? Ik geef je vijf redenen.

1. Portovenere is minder toeristisch dan de Cinque Terre

Natuurlijk zijn de dorpjes van de Cinque Terre prachtig. Ik heb het gebied nu twee keer bezocht en hoop hier nog veel vaker heen te gaan. Wat ik alleen wel minder vind, is de toeristen.  Het is druk, luidruchtig en ik word dan moe van alle prikkels. In Portovenere vind je nog echte rust. Het is een stuk minder toeristisch dan de Cinque Terre, maar er is ook genoeg te doen. Daarover vertel ik je hieronder meer.

2. Je kunt met de boot naar Palmaria

Combineer je bezoek aan Portovenere met een boottocht naar het eiland Palmaria. Voor de kust van Portovenere liggen drie eilanden: Palmaria, Tino en Tinetto. Palmaria is het grootste eiland en ideaal voor een mooie wandeling rond het eiland. Tijdens de boottocht met de pont heb je een mooi uitzicht op de kust van Italië. 

Het eiland Palmaria is ook de ideale plek voor strandliefhebbers. Je hebt een prachtig uitzicht tijdens het zwemmen en je vindt er twee bekende grotten: Grotta Azzurra en Grotta dei Collombi. 

Het eiland Palmaria bij Portovenere
Het eiland Palmaria bij Portovenere

3. Bezoek de sprookjesachtige grot van Lord Byron

Portovenere ligt aan de baai van La Spezia, die ook wel bekend staat als de Golf van de Poëten. In de renaissance waren er veel dichters die zich lieten inspireren door de prachtige kust en zee. Ze woonden in San Terenzo, Lerici en ook in Portovenere. 

Een prachtige herinnering aan deze tijd vind je bij de grot onder de kerk van San Pietro. Deze grot is vernoemd naar Lord Byron, een Britse Poeet die hier vroeger leefde. De legende is dat hij van Portovenere naar Lerici zwom om zijn vriend en dichter Shelley te bezoeken. Historici hebben inmiddels uitgevonden dat dit niet klopt. Byron heeft volgens hen Portovenere nooit bezocht. Toch blijft de legende in ere gehouden en wordt deze plek jaarlijks door veel toeristen bezocht. Het uitzicht is dan ook prachtig.

Leuk weetje: Jaarlijks wordt er in augustus een zwemwedstrijd georganiseerd waarbij amateurs en professionals de route van Lord Byron afleggen.

Een prachtig uitzicht op de kerk bij Portovenere
Een prachtig uitzicht op de kerk bij Portovenere

4. Proef lokale producten

In Portovenere zijn veel leuke restaurantjes en barretjes te vinden. Het dorpje staat bekend om haar goede pesto en foccacia. Maar natuurlijk vind je aan de kust ook heerlijke vis. Hier is een stukje gefrituurde vis echte streetfood. En ga je een bij de restaurantjes zitten? Dan geniet je van de Ligurische pastasoort trofie met huisgemaakte pesto. In Portovenere eet je altijd goed!

5. Wandel een deel van de route van Portovenere naar Riomaggiore

Vanaf Portovenere loopt een wandelpad naar Riomaggiore. In het begin ziet het er nogal uitdagend uit met de grote rotsblokken. Als je dit pad een stukje doorloopt heb je een prachtig uitzicht. Daarnaast zit hier ook een leuk eettentje, Muzzerone, waar je heerlijke gerechten eet met een prachtig uitzicht. Hierna kun je net als ik terugkeren naar Portovenere, maar je kunt natuurlijk ook doorlopen naar Riomaggiore, het eerste dorpje van de Cinque Terre. Daar doe je ongeveer 4 uur over.

Hoe kom je in Portovenere?

Een belangrijk weetje: Portovenere heeft geen treinstation. Als je hier met het openbaar vervoer wilt komen moet je gebruik maken van de bussen vanaf La Spezia. Een andere optie is de veerboot vanaf La Spezia. Voor 8 euro sta je al in Portovere. Natuurlijk heb je dan ook een mooi uitzicht vanaf zee.

De auto is wat mij betreft de laatste reisoptie. Er is namelijk weinig parkeergelegenheid in het dorp. Zeker in de zomer moet je lang zoeken naar een plekje en dat geeft veel stress. Het is daarom beter om de auto in La Spezia achter te laten en de boot of de bus te nemen.

Bezienswaardigheden in de buurt van Portovenere

Wil je hier meer tijd doorbrengen? Portovenere is de perfecte uitvalsbasis voor een bezoek aan de Cinque Terre. Andere leuke plekken om te bezoeken zijn de charmante havenstad La Spezia en het adembenemende kustplaatsje Lerici. 

Lida

Geschreven door:

Lida van der Eijk

Copywriter met een liefde voor italië, koken en de natuur

Over stopwoordjes en hoe ze zomaar je tekst insluipen

Over stopwoordjes en hoe ze zomaar je tekst insluipen

Heb je favoriete stopwoordjes? Vast wel! Met mijn tips voorkom je dat deze woorden te vaak je tekst insluipen.

Ontdek de omgeving van de Cinque Terre: 5x  waarom Portovenere een bezoekje waard is

Ontdek de omgeving van de Cinque Terre: 5x waarom Portovenere een bezoekje waard is

Portovenere is een leuk alternatief voor de Cinque Terre. Ontdek hier waarom dit vissersdorpje een bezoek waard is.

Alles over Pontremoli: bezienswaardigheden en evenementen

Alles over Pontremoli: bezienswaardigheden en evenementen

Wat kun je allemaal doen in Pontremoli? En welke evenementen vinden er plaats? Lees dit artikel voor meer inspiratie en ideeën.