Hoe houd je je hoofd koel tijdens een hittegolf? 5 tips

Hoe overleef je een hittegolf? Warmte is vermoeiend en het gaat in je lijf zitten. Wat kun je hiertegen doen? Ik geef je graag 5 tips over hoe je duurzaam omgaat met de warmte. Zonder 24/7 voor een airco te zitten, want dan eindig je ongetwijfeld met een verkoudheid.


Tip 1: Bereid je voor op de hitte

Wordt het heet? Dan is dat altijd in het nieuws, zeker in Nederland. Daarom heb je waarschijnlijk genoeg tijd om je voor te bereiden. Wanneer het nog koel is lucht je je huis en daarna doe je alles, maar dan ook alles, potdicht. Sluit luiken en gordijnen, doe het zonnescherm naar beneden. Zo blijft je huis in ieder geval koel.


Tip 2: Drink water en drink veel

Het is belangrijk dat je voldoende water drinkt. Helemaal als het heet is! Je zweet meer dan normaal en dat moet je aanvullen met vocht. Zorg dat je het water op kamertemperatuur drinkt, omdat je het van ijskoud water juist warm krijgt. Vind je het moeilijk om voldoende te drinken? Eet voedsel waar veel vocht in zit. Maak een koude soep, zoals deze Italiaanse Gazpacho, of eet watermeloen. Je kunt ook fruit toevoegen aan het water voor een lekkere smaak. Natuurlijk is een cocktail ook heerlijk, maar alcohol en hitte gaan slecht samen.

water drinken met fruit

Tip 3: Zonnebrand, zonnebril en een parasol

Ga je naar het strand? Dan neem je een grote parasol mee. Vergis je niet in de zonkracht, je kunt in de hitte snel verbranden. Smeer je daarom goed in en doe een zonnebril op. Zo ben je goed voorbereid op de warmte.


Tip 4: Een klein kledingadvies

Dat je geen lange broek aan moet doen is natuurlijk een open deur. Maar let ook eens op de kleuren die je draagt. Combineer een linnen, witte blouse met een lange, luchtige rok. Op deze manier is je lichaam beschermd tegen de zon en heb je toch luchtige kleding aan. Dus geen strakke shirtjes en korte broekjes. Gun je lichaam wat ruimte om te zweten šŸ˜‰


Tip 5: Houd je rustig

Als je heel de tijd denkt aan de warmte, krijg je het vanzelf warm. Een hittegolf kan een gevoel van machteloosheid met zich meebrengen: je hebt er geen invloed op. Houd jezelf daarom rustig, accepteer het en doe iets minder op een dag. Ga niet in de hete uren sporten en gebruik de ochtenden en de avonden om actief te zijn. Sterker nog, geniet van de warmte, want voor je het weet is het weer grauw en grijs. Eet een extra ijsje en spring in het water.


Lida

Geschreven door:

Lida van der Eijk

Copywriter met een liefde voor italiƫ, koken en de natuur

Over stopwoordjes en hoe ze zomaar je tekst insluipen

Over stopwoordjes en hoe ze zomaar je tekst insluipen

Heb je favoriete stopwoordjes? Vast wel! Met mijn tips voorkom je dat deze woorden te vaak je tekst insluipen.

Ontdek de omgeving van de Cinque Terre: 5x  waarom Portovenere een bezoekje waard is

Ontdek de omgeving van de Cinque Terre: 5x waarom Portovenere een bezoekje waard is

Portovenere is een leuk alternatief voor de Cinque Terre. Ontdek hier waarom dit vissersdorpje een bezoek waard is.

Alles over Pontremoli: bezienswaardigheden en evenementen

Alles over Pontremoli: bezienswaardigheden en evenementen

Wat kun je allemaal doen in Pontremoli? En welke evenementen vinden er plaats? Lees dit artikel voor meer inspiratie en ideeƫn.