Hoe brei je met een rondbreinaald met kabel?

Vorige week heb ik een rondbreinaald met kabel gekocht. Dat zijn twee naalden die verbonden worden met een draad. Hierdoor is het mogelijk om rond te breien. Je hoeft niet meer te wisselen van naald, waardoor je snel sokken, mutsen of zelfs een trui breit. Zo hoef je de kledingstukken niet meer in elkaar te zetten en je hebt geen zichtbare naden. Maar hoe gebruik je een rondbreinaald?

Er zijn rondbreinaalden in alle soorten en maten. De lengte van de naalden en de kabel verschillen. Zowel een grote col als babysokjes kun je in het rond breien. Maar wist je dat dit ook op dezelfde rondbreinaald met kabel kan?

De magic loop

Ik hou niet van onnodige dingen kopen. Rondbreinaalden in alle maten zijn helemaal niet nodig. Met een magic loop maak je van een lange rondbreinaald een kortere. Zet je gewenste aantal steken op. Als je voldoende steken hebt voor je project, schuif je deze naar de kabel. Heb je 40 steken opgezet? Dan trek je na de twintigste steek de kabel door het werk. Schuif de voorste steken naar de naald.

Ga deze voorste steken breien om zo het rondje dicht te maken. Let op dat je de steken niet draait. Gelukt? Dan ga je verder breien. Schuif de net gebreide steken op de kabel en de andere steken naar je naald. Zo heb je weer een werknaald vrij. Brei nu de overgebleven steken. Je hebt nu één ronde gebreid.

Blijf dit herhalen en je zult zien dat je een prachtig werk in het rond krijgt. Zo hoef je niet allerlei verschillende rondbreinaalden te kopen.

Gebruik stekenmarkeerders

Ga je een moeilijk patroon breien? Denk dan niet dat je wel terug kunt tellen. Bij een rond breiwerk ben je al gauw kwijt waar het begint en eindigt. Zet daarom een stekenmarkeerder bij de eerste steek.

Rechte stukken in je patroon? Dat kan gewoon

Moet je een recht stuk breien? Dan hoef je je werk niet over te zetten. Op de rondbreinaald kan je net zo breien als op twee gewone naalden. Het enige wat je moet doen is het werk steeds keren. Je schuift de gebreide steken naar de andere naald en breit dan gewoon verder. Zo maak je bijvoorbeeld de hiel van een sok.

Zoek een mooi patroon

Ben je op zoek naar een patroon voor op de rondbreinaald? Kijk dan eens bij Ravelry. Dit is een website waar je allerlei soorten patronen vindt, voor beginners en gevorderden.

Mijn eerste breiwerk op de nieuwe rondbreinaald

Dit is mijn eerste breiwerk op de nieuwe rondbreinaald. Zoals je ziet moet ook ik nog een beetje oefenen. Ik heb gewoon wat oude sokkenwol gebruikt om een proefsok te maken.

Heb je een tip voor mij? Of wil je iets weten over breien? Stuur mij een mailtje en wie weet schrijf ik erover.

Lida

Geschreven door:

Lida van der Eijk

Copywriter met een liefde voor italië, koken en de natuur

Over stopwoordjes en hoe ze zomaar je tekst insluipen

Over stopwoordjes en hoe ze zomaar je tekst insluipen

Heb je favoriete stopwoordjes? Vast wel! Met mijn tips voorkom je dat deze woorden te vaak je tekst insluipen.

Ontdek de omgeving van de Cinque Terre: 5x  waarom Portovenere een bezoekje waard is

Ontdek de omgeving van de Cinque Terre: 5x waarom Portovenere een bezoekje waard is

Portovenere is een leuk alternatief voor de Cinque Terre. Ontdek hier waarom dit vissersdorpje een bezoek waard is.

Alles over Pontremoli: bezienswaardigheden en evenementen

Alles over Pontremoli: bezienswaardigheden en evenementen

Wat kun je allemaal doen in Pontremoli? En welke evenementen vinden er plaats? Lees dit artikel voor meer inspiratie en ideeën.