Doe je mee met een duurzame Black Friday?

Aanstaande vrijdag 25 november is het Black Friday. Deze koopjesdag is komen overvliegen uit Amerika. Wat begon als één dag is nu een wekenlange aaneenschakeling van aanbiedingen. Je ziet ze overal: in je mailbox, op social media en tijdens het reclameblok van je favoriete programma. Maar wat als je niets wilt kopen? Hoe zorg je dat je niet overgehaald wordt om iets te kopen wat je helemaal niet nodig hebt?

Wat is Black Friday?

Black Friday komt uit Amerika. Het is de vrijdag na Thanksgiving. Veel Amerikanen zijn op deze dag vrij. Daardoor hebben ze alle tijd om inkopen te doen. Hier wordt prachtig op ingespeeld met Black Friday, de dag waarop alles goedkoper is. Het is een goed uitgekiend idee van marketeers. In november kopen we cadeautjes voor kerst en Sinterklaas. Maar het blijft al lang niet meer bij die cadeautjes: tassen vol kleding en een nieuwe tv, e-books, cursussen, wol en “duurzame” spullen, alles is in de aanbieding.

Na tien jaar Black Friday is er dit jaar een tegengeluid van winkels als Bever, Ikea en Dille & Kamille. Zij doen mee met Green Friday en houden hun deuren dicht. Maar op de andere dagen verkopen zij natuurlijk wel veel spullen. Dit is in mijn ogen ook weer een sterk staaltje green washing: marketing die zorgt alsof je duurzaam bezig bent. Natuurlijk is het wel beter dan meedoen aan Black Friday. Hopelijk is dit de aanstichter voor een echte verandering.

Duurzaam is niets kopen

Ik ben een grote fan van wol, omdat ik hier graag mee brei. In mijn slaapkamer staat nog een grote bak vol met ongebruikte bollen. Omdat ik soms op breiwebsites kijk voor een patroon, krijg ik nu allerlei aanbiedingen binnen in mijn e-mail en op Facebook. Ik merk dat ik het moeilijk vind, ik zou het eigenlijk wel willen kopen. Maar toch ga ik het niet doen. Voor het milieu, maar vooral voor mezelf. Laat ik gelukkig zijn met al die bollen wol die ik al heb!

Dat is ook mijn advies voor jou. Door Black Friday worden we overgehaald om iets te doen: kopen. Maar denk eens aan de dag voor Black Friday: de Amerikaanse Thanksgiving. Laten we dankbaar zijn voor wat we al hebben.

5 tips om niets te kopen

1. Ruim je huis op

Meisje ruimt haar huis op om afleiding te zoeken

Heb je toch het gevoel dat je iets moet kopen? Start met het opruimen van je huis, je komt vast iets tegen waarvan je niet meer wist dat je het had!

2. Laat iets repareren

Laat je favoriete trui of je oude laptop repareren, voor je een nieuwe koopt. Misschien ga je zelf aan de slag met naald en draad, maar je kunt ook naar de schoonmaker gaan. Zo geniet je langer van jouw spullen.

3. Ga lekker koken

Vrouw maakt salade

Koop de ingrediënten voor dat lekkere recept en ga aan de slag in de keuken. Koken zorgt voor minder stress en is leuk. Daarnaast zorgt het ervoor dat je minder tijd hebt om naar koopjes te kijken.

4. Geef een cadeautje uit je boekenkast

Heb je een cadeau nodig? De meeste mensen hebben voldoende ongebruikte spullen in huis. Geef bijvoorbeeld een boek dat je al hebt gelezen. Je weet dan zeker dat het een goed boek is! Of geef een zelfgemaakt schilderij, versgebakken koekjes of een lekker diner cadeau.

5. Maak een lange wandeling

Duik de natuur in. Het is gratis en het mooiste wat je jezelf kunt geven. Als je wandelt, voel je je één met de aarde. Je hebt niets anders meer nodig dan frisse lucht, mooie bomen en grond onder je voeten.

Facebookgroep Koop niets nieuws

Kun je wel wat hulp gebruiken? Wordt dan lid van de Facebookgroep Koop niks nieuws Challenge. Hier vind je handige tips en steun bij jouw uitdaging. Spullen maken niet gelukkig, geluk vind je in jezelf. Wij gaan van Black Friday naar Dankbaarheidsvrijdag.

Lida

Geschreven door:

Lida van der Eijk

Copywriter met een liefde voor italië, koken en de natuur

Over stopwoordjes en hoe ze zomaar je tekst insluipen

Over stopwoordjes en hoe ze zomaar je tekst insluipen

Heb je favoriete stopwoordjes? Vast wel! Met mijn tips voorkom je dat deze woorden te vaak je tekst insluipen.

Ontdek de omgeving van de Cinque Terre: 5x  waarom Portovenere een bezoekje waard is

Ontdek de omgeving van de Cinque Terre: 5x waarom Portovenere een bezoekje waard is

Portovenere is een leuk alternatief voor de Cinque Terre. Ontdek hier waarom dit vissersdorpje een bezoek waard is.

Alles over Pontremoli: bezienswaardigheden en evenementen

Alles over Pontremoli: bezienswaardigheden en evenementen

Wat kun je allemaal doen in Pontremoli? En welke evenementen vinden er plaats? Lees dit artikel voor meer inspiratie en ideeën.