Dry January: een maand lang zonder alcohol

Op 31 december proostten we op het nieuwe jaar. Ik was helemaal op, uitgeblust, maar toch stond ik daar met mijn prosecco “gezellig te doen”. De volgende dag voelde ik me moe, somber en uitgedroogd. Het zet me aan het denken over alcohol drinken. Ik doe het niet omdat ik het lekker vind of er echt behoefte aan heb. Wordt het tijd om ermee te stoppen?

In het afgelopen jaar heb ik veel gedronken. Wonen in Italië betekent genieten van goede wijn bij je eten en natuurlijk: we hadden ook veel te vieren! Maar voor mij mag het best een tikkeltje minder. Gezonder en gematigder. Daarom doe ik mee aan Dry January en drink ik een maand lang geen alcohol.

Uit eten zonder drankje

De eerste week van het nieuwe jaar ging mij goed af. Kerst en oudejaarsavond lagen nog vers in mijn geheugen en ik had écht geen behoefte aan een wijntje of biertje. Tot afgelopen zaterdagavond.

Ik ging met mijn man naar de film en daarvoor gingen we uit eten. Aan dat tafeltje voelde ik me zo armoedig met mijn fles water, terwijl anderen proostten met biertjes en rode wijn. Gelukkig kreeg ik steun van mijn man die ook alleen water dronk.

We zagen een prachtige film in het Italiaans en ik heb me erg vermaakt. Aan het einde van de avond was ik mijn behoefte aan een wijntje al lang vergeten. Waarom had ik zo’n behoefte aan een biertje of wijntje toen ik andere zag drinken? Waar komt dat toch vandaan?

Doorbreek je gewoontes

Dat het zo moeilijk voor mij was kwam door de situatie waar ik mij in bevond. Normaal bestellen we een half litertje rode wijn als we uit eten gaan. Ben ik met vrienden? Dan gaat er nog meer wijn doorheen. Italianen drinken veel en die gewoonte heb ik al eigen gemaakt.

Help, ik ben een sociale drinker

Dat is natuurlijk niet de enige reden dat ik drink. Ik ben een sociale drinker, die drinkt om erbij te horen. Het is gezellig en leuk om mee te doen. Maar het probleem ontstaat na die twee wijntjes die ik drink om erbij te horen. Dan wil ik ineens wel een derde en vierde, omdat ik het lekker vind.

Ik ben nu al zenuwachtig voor de feestjes en etentjes die nog gaan komen. Hoe zeg ik dat ik echt niet wil drinken? Ben ik dan wel gezellig?

Die behoefte om mee te drinken komt voort uit imitatiedrang. Ik wil graag meedoen en dat is iets normaals. Wil je meer weten over waar onze drang voor alcohol vandaan komt? Lees dit interessante artikel van Quest.

Minder angsten in mijn hoofd

Misschien vraag je je af waarom ik minder alcohol wil drinken? Wanneer ik één of twee wijntjes drink ben ik best gezellig, maar dit kan zo omslaan. Ik word emotioneel en krijg te maken met angsten.

Soms word ik ’s nachts wakker uit enge nachtmerries. De volgende dag voel ik me somber en verdrietig. Zou dit van de alcohol komen? Hier wil ik achter komen met een maand geen alcohol. En wie weet houd ik het nog veel langer vol!

Wil je ook een blog voor jouw website?

Neem dan contact met mij op en we gaan samen aan de slag.

Lida

Geschreven door:

Lida van der Eijk

Copywriter met een liefde voor italië, koken en de natuur

Over stopwoordjes en hoe ze zomaar je tekst insluipen

Over stopwoordjes en hoe ze zomaar je tekst insluipen

Heb je favoriete stopwoordjes? Vast wel! Met mijn tips voorkom je dat deze woorden te vaak je tekst insluipen.

Ontdek de omgeving van de Cinque Terre: 5x  waarom Portovenere een bezoekje waard is

Ontdek de omgeving van de Cinque Terre: 5x waarom Portovenere een bezoekje waard is

Portovenere is een leuk alternatief voor de Cinque Terre. Ontdek hier waarom dit vissersdorpje een bezoek waard is.

Alles over Pontremoli: bezienswaardigheden en evenementen

Alles over Pontremoli: bezienswaardigheden en evenementen

Wat kun je allemaal doen in Pontremoli? En welke evenementen vinden er plaats? Lees dit artikel voor meer inspiratie en ideeën.