Alles over Pontremoli: bezienswaardigheden en evenementen

Pontremoli stond vroeger bekend als de brug tussen Noord en Centraal Italië. In de 17de en 18de eeuw kende Pontremoli economische welvaart door de vele boekverkopers die vanuit deze stad vertrokken. Daarom zijn er ook vandaag nog vele prachtige boekwinkels te vinden. Tegenwoordig is de stad echter vooral bekend door de Via Francigena die erdoorheen loopt.

De stad is gastvrij en rustig. In de zomer leeft Pontremoli van het toerisme, maar in de winter is het er soms akelig stil. De stad loopt de laatste jaren leeg, tussen 2016 en 2022 verlieten 1.500 inwoners de Italiaanse historische poort van Toscane. Dat is niet zo gek, als je weet dat steden als La Spezia en Massa juist enorm groeien.

De kleine stad heeft een rijke culturele historie. De stad ligt aan de voet van de Appenijnen, bij een rivier en dichtbij de vallei van de Magra. Hierdoor is er genoeg groen in de buurt. Bezoek bijvoorbeeld eens de Stretti di Giaredo.

Bezienswaardigheden in Pontremoli

Pontremoli is een prachtige stad die historie ademt. Maak een wandeling door het centrum en bekijk de kleurrijke huisjes en smalle straten. De volgende 4 hoogtepunten mag je niet missen:

Bezoek het centrale plein

Aan het centrale plein van de stad vind je een mooie kerk. Hiernaast zit het beroemdste koffiezaakje van de stad, de Caffè Pasticceria Aichta. Het is een bijzonder zaakje, want het is al zes generaties van Zwitserse eigenaren. Vroeger kwamen er veel Zwitserse families naar Lunigiana. Zij ontwikkelden in Pontremoli een speciaal koekje, de Amor. Ben je net als ik een zoetekauw? Dan moet je deze zeker proeven. En geloof mij, hier drink je ook de beste cappuccino van de stad.

Adres:
Piazza del Duomo, Pontremoli


Ga naar het museum in het Kasteel van Piagnaro

Volg je de bordjes richting het kasteel? Dan kom je via een prachtige wandeling bij het Kasteel van Piagnaro. Hier is het museum van de Stele beelden, waar je veel bijzondere beelden kunt zien. In het museum kom je meer te weten over deze vreemde beelden en waarom zij vandaag de dag het logo van Lunigiana vormen. Het kasteel zelf is natuurlijk ook prachtig. Geniet direct van het mooie uitzicht over de stad.

Adres:

Via Piagnaro, 54027 Pontremoli MS


Maak een wandeltocht en loop over de bruggen

Loop nog een rondje door het oude centrum en het zal je meteen opvallen: hier zijn veel bruggen. Pontremoli betekent letterlijk trillende brug. De bruggen geven de stad een bijzondere sfeer. Laat je betoveren door de kleine straatjes en loop zeker eens binnen bij één van de kleine, traditionele winkeltjes.


Ga terug in de tijd bij Villa Dosi Delfini

Pontremoli kent veel mooie gebouwen en de bestbewaarde is misschien wel de Villa Dosi Delfini. Deze Villa is een waar kunstwerk in barokstijl. Het gebouw wordt nog steeds bewoond door de Familie Dosi, maar is vaak te bezoeken met de lokale tourgidsen van Sigeric. Als je van pracht en praal houdt moet je hier zeker een keer heengaan.

Adres:

Via Chiosi, 5, 54027 Pontremoli MS


Proef de lokale keuken

In Pontremoli kun je veel traditionele gerechten proeven. De testaroli is één van de bekendste oude pastasoorten uit Lunigiana. Ga zitten bij één van de gezellige trattoria’s en bestel een testaroli al pesto. Maar deze streek heeft nog meer te bieden. Dit is dé stad van de porcini (wilde zwammen) en tartufo (truffel). Geniet van de smaak van Lunigiana!

Leuke evenementen die je niet mag missen

In Pontremoli vinden veel evenementen plaats. Hieronder zet ik de leukste voor je op een rij:

Medievalis

Ieder jaar vindt er in augustus een groot evenement plaats: Medievalis. Pontremoli verandert in een stad uit de Middeleeuwen. Er vinden zwaardgevechten plaats, je kunt rondstruinen op de markt met traditionele producten en je ontdekt de geheimen van alchemisten in het kasteel. Er is voor iedereen iets leuks te doen en natuurlijk voldoende lekkers te eten. Kijk op de website van Medievalis voor meer informatie.


Falò di Pontremoli

Italianen hebben iets met vuur. In januari is er twee keer een groot vreugdevuur in Pontremoli. Op 17 januari is er een groot vuur onder de Ponte “Pompeo Spagnoli” en op 31 januari bij de grootste brug van de stad.


Pontremoli Tour Day

Wil je alles proeven wat Pontremoli te bieden heeft? Ieder jaar vindt de Pontremoli Tour Day plaats. Dit is een eetbelevenis door de hele stad. Je loopt van café naar restaurant om de lekkerste, lokale hapjes te proeven. Het evenement vindt twee keer per jaar plaats, in de lente en de herfst. Meedoen? Kijk hier op de website.

Veelgestelde vragen

In welk seizoen kun je Pontremoli het beste bezoeken?

De omgeving van Pontremoli is mooi in ieder seizoen, maar de binnenstad leeft het meeste in de lente en zomer. In de herfst en winter zijn er minder evenementen en zijn veel winkels dicht.

Wat zijn de populairste bezienswaardigheden?

In het historische centrum is het in de zomer altijd gezellig druk. Bezoek het kasteel of ga naar Villa Dosi Delfini en maak een mooie wandeling langs de rivier.

Wat kun je doen in de buurt van Pontremoli?

In de buurt van Pontremoli vind je de Stretti di Giaredo. Deze canyon kun je bezoeken met Sigeric. Daarnaast is Pontremoli dichtbij de Apenijnen, waar je prachtige bergwandelingen kunt maken.

Lida

Geschreven door:

Lida van der Eijk

Copywriter met een liefde voor italië, koken en de natuur

Over stopwoordjes en hoe ze zomaar je tekst insluipen

Over stopwoordjes en hoe ze zomaar je tekst insluipen

Heb je favoriete stopwoordjes? Vast wel! Met mijn tips voorkom je dat deze woorden te vaak je tekst insluipen.

Ontdek de omgeving van de Cinque Terre: 5x  waarom Portovenere een bezoekje waard is

Ontdek de omgeving van de Cinque Terre: 5x waarom Portovenere een bezoekje waard is

Portovenere is een leuk alternatief voor de Cinque Terre. Ontdek hier waarom dit vissersdorpje een bezoek waard is.

Alles over Pontremoli: bezienswaardigheden en evenementen

Alles over Pontremoli: bezienswaardigheden en evenementen

Wat kun je allemaal doen in Pontremoli? En welke evenementen vinden er plaats? Lees dit artikel voor meer inspiratie en ideeën.